Història

Sobre la masia

característiques

MAS FRANÇÓ

Estil / època: Contemporani Popular Segle XIX. Concretament del 1882.

Era un habitatge autosuficient. 

L’orientació era una de les qüestions més cuidades a les masies. La façana principal està orientada al sud per aprofitar al màxim les hores de sol. L’orientació dels espais interiors també estaven molt pensats per poder cobrir les necessitats de l’ època. A la planta baixa hi trobàvem la cuina amb llar de foc i l’estable. Al primer pis, la planta principal, on hi havia ubicades la sala d’ estar, menjador i habitacions. I finalment, a les golfes on hi havia el rebost.

Situat a uns 200 metres al nord del Mas Françó. No hi ha camí per accedir-hi.

MAS FRANÇÓ VELL

No coneixem els motius de l'abandonament del Mas Françó Vell, però a inicis del segle XIX es varen traslladar uns 200 metres al Mas Françó actual.
Tipologia: Jaciment arqueològic Estil / època: Modern Segle XVIII
La font i el safareig (actualment tapat per la vegetació)

El Mas Françó Vell és situa en el mig d’uns camps de conreu, uns 200 metres al nord del Mas Françó. A dia d’avui és un edifici pràcticament en ruïnes amb les restes de petites edificacions annexes al seu entorn.
L’edifici constava de planta baixa, primera planta i golfes. Tenia la coberta a dues vessants (nord-sud). Alçat amb petits carreus de pedra irregular del país, disposats horitzontalment. La façana sud, pràcticament no es conserva. La part que es conserva, s’hi pot veure un contrafort. Es poden veure des de l’exterior, moltes de les estances interiors d’aquest edifici. En una d’aquestes encara es troben in situ, dues botes de vi de grans dimensions. Les heures i la vegetació han envaït les façanes nord, oest i est, és a dir les que es mantenen dempeus.

Qui no s'arrisca no pisca
dita popular catalana